Design Studio
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kako učiniti forum boljim

Go down

Kako učiniti forum boljim Empty Kako učiniti forum boljim

Komentar by Sara Wed Apr 13, 2011 3:59 pm

Kako učiniti forum boljim Check-user-icon

Uvod:

- Svi mi bi voleli da imamo forum od 300 članova i više, ali da bi postigli do toga broja trebate da dovodite članove, brinete se o forumu, redovno postavljate potrebne stvari. Najčešći uzrok propadanja foruma je neredovnost i neaktivne glavne teme. Da bi skupili velik broj članova trebate forum reklamirati, surađivati sa ostalim forumima, privlačiti članove na razne načine. Dosta foruma ima oko stotinjak članova od kojih je samo desetoro redovno (ili čak manje). Najgori uzrok toga su razmene. Na razmenama se razmenjujemo sa ostalim članovima, mi iskucamo kod njih poruke, oni kod nas i priča je gotova. Forum tako opustoši. Uz ovaj jednostavan članak, ali i dosta potreban možete učiniti svoj forum jednim od najaktivnijih. Pratite nas u sledećim koracima, i Vaš forum će doživeti veliki uspeh.

Reklamiranje foruma:

- Dosta nas reklamira forum sa sadržajem: Reggajte se na moj forum, nećete požaliti. To uopšte nije zanimljivo nikome, i naravno niko neće poželeti da se registruje na Vaš forum. Vaša reklama za forum ne treba da bude prenatrpana raznim i nepotrebnim sadržajima, ali bilo bi poželjno da je reklama što više sočnija - što znači, da u Vašoj reklami treba da bude što više zanimljivijeg sadržaja koji će privući članove.

Dovođenje članova:

- Ovaj dio spada u nešto najbitnije da bi Vaš forum zablistao i postigao veliki uspeh. Da bi doveli članove, aktivne članove, trebaće Vam nešto posebno, specijalno, što nijedan forum nema. Da, da, to je najveći uspeh foruma. Ugledajte se na ostale jako razvijene forume, ali otvorite širom oči, i ne dozvolite sami sebi da Vaš forum bude isti kao i taj uspešni, jer Vaš forum mora da bude jedinstven, drugačiji, da bi uspeo.

Dizajn foruma:

- Nešto najvažnije u vezi foruma. Vaš forum će zasigurno procvetati ako budete imali profesionalno odrađen dizajn.

- Mnogi od nas naprave forum, a da se ni ne osvrću na dizajn. Dizajn je jedan od najvećih delova koji održava forum aktivnim. Vaš dizajn ne treba ni da bude prešaren, ali ne treba ni da bude bled, skoro pa bel. Birajte najbolje verzije za forume, one koje odgovaraju Vama, a i članovima.

- Neka se Vaš dizajn uklapa uz celokupnu temu foruma. Ako je forum o drugarstvu, ljubavi, dizajnu neka tu preovladavaju topliji tonovi, ali ako je Vaš forum o nekoj rock grupi, vampirima, vukodlacima, neka tu preovladavaju hladniji tonovi, jer zasigurno nećete staviti roze boju ako je forum o vampirima.

- Logo foruma, ikonice i navigacije trebaju se uklapati. Ako na primer, izgled foruma je zelene boje, nemojte i navigacije da stavite zelene. To je velika greška kod članova. Uzmite na primer, boju navigacija žute boje, da ubije to zelenilo, da članovima ne bude monotono.

Lepo raspoređene kategorije i pravilno napisane rečenice:

- Sigurno vam se ne sviđaju forumi sa 'fenserskim' slovima. To naravno, izgleda neprofesionalno i neuredno. Da bi Vaš forum zablistao, pridržavajte se gramatičkih pravila. Ne pišite sve velikim ili malim slovima, postavljajte na prava mesta interpunkcijske znake, upotrebite latinična slova č, ć, ž, š i đ. Tako će Vaš forum izgledati pristojniji i članovi će shvatiti da nisu zažalili što su se registrovali na Vaš forum.

- Vaš index ne bi trebao da bude dugačak, i opis vaših kategorija ne bi trebao da bude prevelik, jer tako forum izgleda ružno.

- Jedno od najvažnijih stvari, rasporedite kategorije po normalnim propisima. U opisima kategorija bi bilo poželjno da ne dodavate smajlije, tipa onoga što se plezi, onoga što ima široki osmeh, onih tužnih smajlija. Tako će članovi videti da Vaš forum nije baš bajan.

Pravljenje forumskih žurki i akcija:

- Neka Vaše žurke se održavaju 2 do 3 puta u godini. Članovi koji prave žurke svakih 10 dana zasigurno nisu pravi forumaši. Kada otvarate žurke, neka Vaše kategorije budu bogate temama. Zasigurno će članovima biti dosadno ako budete imali samo 2 teme u delu za žurke.

- Ukoliko na forumu, u toku žurke ima kategorije za igre, zaključajte onu u kojoj se inače igraju igre, jer bezvezno je nakupljati tako veliki spam.

- Kada pravite forumske akcije, neka one bude zanimljivog forumskog sadržaja. Neka sadrže nešto što nikad druge forumske akcije na ostalim forumima nisu imale. Otvorite oči, zamislite ideju za forumsku akciju i prenesite je članovima. Zasigurno će im biti zanimljivo.

Forumska takmičenja za važne pozicije:

- Zasigurno ne biste voleli imati nekoga u timu ko stalno igra igrice, spamuje, nema ni postavljenog avatara, a ima više postova od Vas. Vaš tim bi se trebao sastojati od par moderatora, dizajnera ili V.I.P članova ukoliko imate tu grupu.

- Ne biste želeli ni imati spamera, ali ne biste ni voleli imati onoga koji dođe jednom u sedmici samo da vidi šta se dešava na forumu, zato birajte pouzdane članove, takozvanu zlatnu sredinu.

Otvaranje forumskih grupa:

- Ja, kao forumaš bi Vam preporučila da otvarate što manje forumskih grupa. Zamislite one silne forume koji imaju tonu grupa a ne znaju šta će sa njima. Još uz to, forum je onda kao klovn, i niko Vas neće posećivati.

- Boje za grupe ne trebaju biti ni predrečave a i ne presvetle. Najbolje su boje toplijih tonova, one koje gode očima.

I za kraj:

- Nemojte odbijati kritike od ostalih članova, prihvatite ih kakve jesu, jer u tim kritikama zasigurno ima i trunke istine. Pratite ove korake i Vaš forum će procvetati za čas. Budite strpljivi, nemojte da žurite. Strpljivost se uvek nagrađivala, i još uvek se nagrađuje.

Nadam se da Vam se sviđa članak, nadam se da ćete uživati u njemu. Izvinite na predugačkom tekstu, kada mi dođe inspiracija, ne znam šta ću. Inače, ovo je moj prvi članak. Očekujem i komentare i kritike.

Članak napisala: Sara
Za D4U i Design Studio
Zabranjeno postavljanje na
forume, sajtove i blogove
bez moje dozvole.
Sara
Sara
Administrator

Posts : 153
Join date : 2011-04-13
Age : 25

http://www.designstudio.forumotion.net

Na vrh Go down

Na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu