Design Studio
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Lightsaber efekat

Go down

Lightsaber efekat Empty Lightsaber efekat

Komentar by Sara Wed Apr 13, 2011 5:02 pm

Korak 1

Pre nego što počnemo sa samim efektom vrlo je bitan izbor pozadine. Preporučujem što tamnije boje kako bi sam lightsaber došao do izražaja.

Lightsaber efekat Lsbr-k1s1

Izrada drške i uklapanje u pozadinu ne spadaju u ovaj tutorijal. Ovde ćemo se koncentrisati na sam efekat.

Korak 2

Prvo što treba uraditi jeste da se napravi “prazan” lightsaber na koji će se dodati efekat. Potrebno je napraviti novi layer (Layer => New => Layer…)

Lightsaber efekat Lsbr-k2s1

Podesiti Mode na Screen i selektovati Fill Screen-neutral color (black). U desnom ćošku izgleda kao da je layer crne boje. To nema uticaja na izgled fotografije.

Sada ćemo uz pomoć Line Tool-a da napravimo osnovu za lightsaber. U ovom primeru je korišćena širina od 16 px, a ono što ćete vi koristiti zavisi od veličine fotografije u koju ubacujete lightsaber. Bitno je da zapamtite debljinu linije za kasnije korake.

Nacrtajte liniju u položaju koji vam treba. Pojaviće se novi layer, najverovatnije pod nazivom Shape 1. Pozicionijate ga iznad malopre napravljenog layera u Screen modu. Desni klik pa Rasterize layer, da ga pretvorite u sliku, a potom gumicom uklonite višak koji ne treba da se vidi.

Treba da dobijete nešto nalik ovome:

Lightsaber efekat Lsbr-k2s2

Korak 3

Na malopre dobijeni Shape 1 layer idite desni klik, pa Merge Down. Ovim ste ga spojili sa praznim layerom u Screen modu.

Sada taj novodobijeni layer (koji je crn sa belom linijom) treba duplirati (desni klik pa Duplicate layer). Ovo ponovite 4 puta, dakle imate 5 istovetnih layera.

Sada ćemo primeniti Gaussian Blur efekat na 4 od ovih 5 layera. Idite na Filter => Blur => Gaussian Blur i svaki put ćete uneti drugu vrednost. Počnite od layara najvišeg nivoa (prvi je gledano odozgo na dole u donjem desnom uglu).

Za prvi upišite 1 ili 2, čisto da uklonite oštru ivicu. Zatim, u naredna tri treba da upišete vrednosti u zavisnosti od debljine linije koju ste crtali u koraku 2. Vrednosti treba da budu 50%, 100% i 150%, respektivno. U ovom slučaju to su 8, 16 i 24. Poslednji može i da varira u zavisnosti od toga koliko daleko do ivice treba da se vidi “odsjaj”.

Na kraju, počev od prvog od ovih 5 layera, primenite Merge Down (desni klik na layer) na svaki od njih dok ne dobijete samo jedan layer u Screen modu koji sadrži sam lightsaber.

Lightsaber efekat Lsbr-k3s1

Primetićete da se oko lightsabera primećuje izvesno zamućenje. Ukoliko ne želite da vaš lightsaber ima boju, posao je gotov ovde.

Korak 4


Ukoliko ste se odlučili da obojite lightsaber i udahnete mu život, treba da uradite sledeće. Selektujte layer sa lightsaberom i idite na Image => Adjustments => Color Balance

Proverite da li je selektovano Preserve Luminosity, i ako nije, selektujte.

Obratite pažnju da imate tri opsega u kome treba da podesite tonove boje: tamni (shadows), srednji (midtones) i svetli (highlights). Samo podešavanje zavisi od pozadine i boje koju želite da stavite. Podesite shadows i midtones na 100% boje koju želite, ja sam ovde odabrao zelenu. Uglavnom će ova dva podešavanja biti ista za skoro sve boje. Razlika je u highlights. Ovde stavite na neku vrednost između 50% i 100%. Ako stavite premalo, lightsaber će delovati manje uverljivo, a previše može da deluje suviše blještavo. Ja sam ovde stavio na 75%.

Lightsaber efekat Lsbr-k4s1

Različite boje različito reaguju, te je za npr. crvenu potrebno staviti sve na maksimalno, čak po nekad dodati malo i Magenta komponente, dok je npr. za zelenu i žutu poželjno smanjiti svetle tonove. Na vama je da izaberete nijansu koja vam odgovara.

Rezultat svega bi trebalo da izgleda ovako:

Lightsaber efekat Lsbr-k4s2

Tutorijal by: www.tutorijali.rs
Sara
Sara
Administrator

Posts : 153
Join date : 2011-04-13
Age : 24

http://www.designstudio.forumotion.net

Na vrh Go down

Na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu